Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел председателства

...
 Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел председателства
Коментари Харесай

Мария Габриел: Борбата срещу домашното насилие е основен приоритет

 Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел ръководи първото съвещание на новосформирания Национален съвет за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение.

„ Всеки може да стане жертва на домашно принуждение. Много са и лицата на насилието. Заедно, като общество и институции, с ангажимент и съответни ограничения бихме могли да засилим битката против домашното принуждение. Нуждаем се от систематична и поредна политика в битката с домашното насилие и през днешния ден вършим доста значима крачка в тази посока “, съобщи Мария Габриел.
Във образуването на метода за установяване на поредна държавна политика против домашното принуждение, бяха разпознати няколко основни казуса. Вицепремиерът открои по-важните – липса на ефикасна отбрана и гаранция за запазване на живота, здравето и правата на лицата в риск.

Националният съвет е основан в осъществяване на Закона за отбрана от домашното принуждение. Негови членове са министри, представители на правосъдната власт, ръководители на държавни организации, както и неправителствени организации, осъществяващи активност по предварителна защита и отбрана от домашното принуждение.

На първото съвещание бе показан Координационния механизъм за помощ и поддръжка на потърпевшите от домашно принуждение. Представена бе и информация за напредъка в работата по смяна на Правилника за използване на закона. Обсъдени бяха и предпочитани действия на стратегии за предварителна защита на домашното принуждение и профилирани услуги за даване на отбрана, помощ и поддръжка на лица, потърпевши от домашно принуждение или в риск. Те ще бъдат част от Националната стратегия за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение за интервала 2024-2026 година, която се планува да бъде призната от Министерския съвет през март.

„ Ключова дума на днешното съвещание бе предварителна защита. Важно е да откроим стъпките напред, положителните оферти и практики в отговор на провокациите “, съобщи още заместител министър-председателят Мария Габриел.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР